Ratkaisukeskeinen kasvatus
Lapsia on tärkeää kehua. Tiedämme jo, että kehuminen ja kannustaminen lisäävät lapsen uskoa itseensä. Toisaalta positiivinen palaute on myös tehokkain käytössä oleva keino vaikuttaa lapsen käyttäytymiseen. Kehumalla ja kannustamalla aikuiset voivat määrätietoisesti edistää lapsen toivottua käyttäytymistä. Ratkaisukeskeiseen kasvatukseen kuuluu huomion kiinnittäminen hyvään ja sen oivaltamista, kuinka aikuisen on hyvä toimia lapsen käyttäytyessä ei toivotusti.
Minulla on ollut suuri kunnnia saada työskennellä lastenpsykiatri Ben Furmanin kanssa ja oppia häneltä ratkaisukeskeisiä kasvatusmenetelmiä. Näistä kenties tunnetuin on Muksuoppi, joka on loistava menetelmä kääntämään erilaiset kasvatukselliset pulmat tavoitteiksi.
Lasten ja nuorten tunnetaito ohjaaja (LTTO) -koulutuksessa tutustuin tunne -ja tarvelähtöiseen vuorovaikutukseen (nonviolent communication, NVC). Tämä tapa kohdata toinen tunteiden ja tarpeiden kautta avasi minulle kokonaan uuden maailman ymmärtää kanssaihmisiä. Enää ei tarvitsekaan syytellä ja etsiä syyllisiä, vaan voin nähdä toisen ihmisen tunteiden takana olevia tarpeita. Mikä upea näkökulma ja ajattelutapa vuorovaikutukseen 🙂
Ihmeelliset vuodet -menetelmässä puolestaan tuetaan käytöksellään oirehtivia lapsia, heidän perheitään ja kasvatusalan ammattilaisia. Ihmeelliset vuodet -ohjelmaa on kehitetty ja tutkittu ympäri maailman yli 30 vuoden ajan ja se on osoitettu vaikuttavuudeltaan erittäin tehokkaaksi interventioksi. Olen käynyt Ihmeelliset vuodet opettajien luokanhallinnan -koulutuksen ja vakuuttunut tämän toimintatavan vaikuttavuudesta.