Ratkaisukeskeinen työnohjaus
Työnohjauksesta kiinnostuin oman varhaiskasvatuksen erityisopettajan työni kautta. Olen itse saanut kokea, kuinka ammattitaitoinen työnohjaaja auttaa oman ajattelutavan laajentumisessa ja uusien tulokulmien löytämisessä. Tästä innostuneena halusin itsekin ratkaisukeskeisen työnohjaajan opintoihin. Valmistuin ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi Helsingin yliopisto Palmeniasta 2015, jonka jälkeen olen ohjannut säännöllisesti erilaisia työnohjausryhmiä ja yksilötyönohjauksia. Lisäksi käyn säännöllisesti erilaisissa työnohjauksen sisällölliseen kehittämiseen liittyvissä jatkokoulutuksissa.
Mitä ratkaisukeskeinen työnohjaus on?
Ratkaisukeskeinen työnohjaus on oman työn tutkimista, arviointia ja kehittämistä koulutetun työnohjaajan avulla. Työnohjauksen aluksi määritellään yhdessä tavoiteet, joiden toteutumista arvioidaan prosessin eri vaiheissa.
Omaa ammattitaitoani on osata luotsata puhututtavaa asiaa eri tulokulmista voimauttavalla tavalla. Annan mahdollisuuden työssä pysähtymiseen, uusiin näkökulmiin ja omiin oivalluksiin. Pohdinnan keskiössä on se, miten voimme lisätä työssäjaksamista, onnistumisia, hyvinvointia, vahvuuksien hyödyntämistä ja iloa. Ihmisillä on samat tarpeet toimialasta riippumatta ja näin ollen työnohjaus sopii hyvin eri ammateissa toimiville.
Tavoitteena on että jokaisesta työnohjauskerrasta lähdetään voimaantuneena.
”Voitko uskoa Niina, meillä ei ole enää ongelmia. Sinä palautit meille toivon.”
–palaute varhaiskasvatuksen tiimin työnohjauksesta neljännen tapaamiskerran alussa-
”Haastavien tilanteiden avuksi työnohjauksessa pohdittiin erilaisia mielikuvaharjoituksia, jotka auttoivat erilaisten tilanteiden kohtaamisessa ja omien tunteiden säätelyssä. Työssä jaksamiseen ja palautumiseen pohdittiin työnohjauksessa keinoja. Kuinka irrottautua työasioista työpäivän päätyttyä. Mielikuva- ja mielenhallintaharjoisten avulla työntekijät kokivat saaneensa välineitä tulevaisuudessa kuormittavien tilanteiden käsittelyyn, kiitos sinulle”.
–päiväkodinjohtajan palaute–
”Kiitos Niina tosi paljon. Me pärjätään nyt ilman sua, kiitos kun autoit.”
-varhaiskasvatuksen ryhmän palaute-
Yksilötyönohjaus
Soveltuu kaikille ja minkä tahansa ammatin edustajalle, joka haluaa kehittyä työssään.
Ennen kaikkea vaativaa ihmissuhde- ja vuorovaikutustyötä tekevät ihmiset käyttävät työnohjausta.
Yksilötyönohjauksessa keskitytään asiakkaan työn puhututtaviin teemoihin.
Ryhmätyönohjaus
Tiimi tai samaa työtä tekevät voidaan koota yhteen ryhmätyönohjaukseen. Tällöin voidaan käsitellä ryhmäläisten toiveista tai tarpeista riippuen erilaisia työhön liittyviä teemoja tai erilaisia prosesseja.