Kokemuksia NVC -koulutuksestani
Opiskelin vuonna 2023 Rakentavan vuorovaikutuksen ohjaajaksi (Nonviolent communication, NVC). Kaikista koulutuksistani juuri NVC on tuonut konkreettisimmat ja rakentavimmat keinot sekä kasvattajuuteen että kaikkeen vuorovaikutukseen.
NVC perustuu ajatukseen, että meillä kaikilla ihmisillä on samat inhimilliset tarpeet. Jokainen meistä tietää miltä tuntuu saada arvostusta, luottamusta tai vastavuoroisuutta. Tiedämme myös miltä tuntuu kun noihin tarpeisiimme ei vastata.
Teemme usein nopeasti tulkintoja erilaisista arjen tilanteista. Esimerkiksi, kun työkaverisi ei huomaa kysyä sinua lounaalle saatat syyttää mielessäsi joko itseäsi tai työkaveria ajattelematta asiaa enempää. Lapselle saatamme sanoa ”sä et taaskaan siivonnut tavaroitasi”. Kun täsmällisemmin katsottuna lapsi on saattanut siivota tavaransa kahtena iltana peräkkäin. Tänään hän tarvitsisi yhteyttä, hoivaa ja empatiaa, jolloin vanhemman olisi hyvä antaa säätelyapua ja kerätä tavaroita yhdessä lapsen kanssa.
Puhtaan havainnon tekeminen on joskus yllättävän vaikeaa. Mitä on oikeasti tapahtunut ja mikä on meidän oma tulkintamme asiasta. Jos tuomme keskusteluun omat näkemyksemme totuuksina, se saattaa herättää toisessa vastustusta ja halua puolustaa omaa näkemystään. Tällöin vuorovaikutus on helposti vastakkainasettelua sekä erilaisia tulkintoja.
Voisi sanoakin, että tarpeiden kautta syntyy syvempi yhteys ihmisten välille – suoraan sydämestä sydämeen. Kun ymmärrämme, minkä tarpeen vuoksi toinen toimii niin kuin toimii, voimme tuntea häntä kohtaan aitoa myötätuntoa. Silloin meille kaikille yhteinen tarve edistää toistemme hyvinvointia voi päästä esiin, ja meidän on helpompi ottaa toinen toistemme tarpeet huomioon.
Nonviolent Communication eli NVC on amerikkalaisen psykologian tohtori Marshall B. Rosenbergin kehittämä humanistiseen psykologiaan perustuva vuorovaikutusprosessi. NVC on menetelmä, jonka avulla ihminen oppii puhumaan selkeästi ja avoimesti, kertomaan omista tunteistaan ja tarpeistaan sekä esittämään selkeitä pyyntöjä rakentavasti. Koulutuksessa opettelimme olemaan kunnioittavasti vuorovaikutuksessa ja ottamaan huomioon toisen ihmisen tunteet, tarpeet sekä esittämään pyyntöjä itselle ja toisille. Kun ihminen osaa kommunikoida selkeästi, omat ja toisen tunteet, tarpeet ja pyynnöt tulevat kuulluksi.
Rakentavaa vuorovaikutusta voi käyttää kaikissa inhimillisissä kohtaamisissa. Niin vanhemmuudessa, kavereiden kesken, työssä kuin parisuhteessakin. Kun opimme paremmin kuuntelemaan omia ja toisen tunteita ja tarpeita maailmasta tulee meille kaikille parempi paikka elää ja olla.
“Be the change you want to see in the world” (Mahatma Gandhi)